Izletništvo


Oprema za izlet

OPREMA ZA IZLET

Na izlete u prirodu nemoj odlaziti u gradskoj odjeći pogotovo kad se radi o dužim pješačkim izletima. Odjeća za izlet neka bude praktična i jednostavna ukratko sportska.

CIPELE – su najvažniji dio izletničke opreme. Obavezno neka budu visoke (umjesto njih mogu poslužiti i visoke čvrste sportske patike il` ti tene): u visokoj obući zglobovi ne ² plešu ² , noga je sigurnija i manje se zamara. Cipele neka budu razgažene, dovoljno široke za dva para čarapa; neka po mogućnosti imaju đon od profilirane gume( ² vibram ² ).

ČARAPE - Na bosu nogu obuci par tankih pamučnih čarapa(nikako čarape iz sintetike koja je vrlo neugodna za oznojenu kožu!), a preko njih navuci debele vunene ili pamučne čarape. Donje tanke čarape upijat će znoj, dok će debele čarape svojom mekoćom olakšati napor pješačenja. Čarape treba da budu čitave!

HLAČE – duge ili kratke, iz jednostavnog ali čvrstog materijala.

KOŠULJA I POTKUŠULJA – košulja izviđačke uniforme odgovara zahtjevima pješačkog izleta. Umjesto izviđačke, za izlet se može obući bilo kakva vunena ili pamučna košulja ili majica(nikako bijela). Potrebno je odjenuti i potkošulju(donju majicu) koja će upijati znoj: na cilju izleta potkošulju ćeš skinuti i osušiti.

VESTA ILI PULOVER – štiti od hladnoće, a ponijet ćeš je prema potrebi. Vestu (odn. pulover) oblačiš za vrijeme odmora i stajanja; dok pješačiš nosiš je smotanu oko pasa, prebačenu preko ramena ili u torbici.

VJETROVKA – (ili gornji dio trenirke) štiti od vjetra i hladnoće.

KIŠNA KABANICA – ( ² šuškavac ² , šatorsko krilo, veći komad polivinila i sl.).Taj dio opreme ponijet ćeš samo u slučaju da prijeti kiša, odnosno (obavezno) na višednevni izlet.

SITNI PRIBOR – igla i konac, nekoliko sponki il` ti ziherica, rezervne vezice(žnirance) za patike(cipele), svetlječu bateriju(džepnu svjetiljku a može bit i ona za glavu naglavna ili čeona svjetiljka), đepni nož, tablete za ublažavanje bolova, zavoj i malo sterilne gaze.

      Na izlet u prirodu nikad ne pođi s kesom, pederušom ili ručnom torbicom; sve stvari i hranu ponesi u torbici obješenoj preko ramena ili naprtnjači. Ruke neka ti budu slobodne!

      Na duže izlete dobro je ponijeti rezervne čarape i potkošulju. Hrana neka bude spremljena u plastične vrećice ili aluminijske kutije. Za nošenje vode(po potrebi) ponesi čuturu.